آیا می دانید که همه کسب و کارها نیاز به پروانه کسب دارند! اگر می خواهید یک کسب و کار جدید راه اندازی کنید، باید قبل از راه اندازی کسب و کار خود پروانه کسب دریافت کنید.
پروانه کسب یا جواز کسب که به آنها مجوز کسب نیز می گویند، اسناد تجاری هستند و زمانی که شخصی بدون دریافت این سند کسب و کار خود را آغاز کند فعالیت وی غیرقانونی بوده و متخلف محسوب می شود.
معرفی جواز کسب، انواع جواز کسب، شرایط اخذ جواز کسب، آموزش تهیه الکترونیکی مجوز کسب، مدارک لازم برای جواز کسب و نکات مهم پروانه کسب و… را در این مقاله معرفی می کنیم.
در پاسخ به این سوال که پروانه کسب یا همان جواز کسب چیست باید بگوییم که، هرگاه شخص حقیقی یا حقوقی قصد تأسیس واحد صنفی را داشته باشد باید یک مجوز اخذ نماید، که به آن پروانه کسب یا جواز کسب می گویند.
با توجه به اهمیت پروانه کسب (Business license)یکی از مهم ترین اسناد تجاری است که توسط یک مراجع قانونی صادر می شود و علاوه بر این برای ادامه فعالیت در فضای رسمی صاحبان کسب و کارهای صنفی نیاز به جواز کسب دارند.
واحد صنفی هر شخص حقوقی است که در فعالیت های صنفی فعالیت می کند یا در فعالیت های صنفی سرمایه گذاری می کند.
به یک شخص حقیقی که در فعالیت های صنفی سرمایه گذاری می کند یا در آن مشارکت دارد، فرد صنفی می گویند. به طور کلی، مشاغل واحد صنفی شامل تولید، تبدیل، خرید، فروش، توزیع و خدمات مشغول فعالیت می باشند.
در پاسخ به این سوال که تفاوت پروانه کسب و جواز کسب چیست، باید بدانید که تفاوت جواز کسب با پروانه کسب هیچ می باشد در واقع می توان از یکی به جای دیگری استفاده کرد.
پروانه کسب موقت به مدت یک سال اعتبار دارد و فقط یک بار صادر می شود. پس از انقضای اعتبار جواز کسب موقت، اتحادیه به صاحب جواز کسب موقت 30 روز فرصت می دهد تا مجوز کسب موقت خود را به دائمی تغییر دهد، در صورتی که این اتفاق نیفتد جواز کسب وی باطل می شود و هرگونه فعالیت صنفی او غیرقانونی خواهد بود.
در مقابل، پروانه کسب دائمی 5 سال اعتبار دارد اما پس از انقضای اعتبار آن، دارنده جواز کسب دائمی باید برای تمدید جواز کسب خود اقدام کند.
پروانه کسب در دو نوع موقت و دائم وجود دارد. جواز کسب موقت به مدت 1 سال معتبر است و فقط یک بار صادر می شود.
جواز کسب دائم تا مدت زمان 5 سال اعتبار دارد و پس از این مدت (5 سال) صاحب مجوز کسب باید آن را تمدید کند.
دریافت یا اخذ پروانه کسب مزایایی را به دارنده آن اعطا می کند. امکان دریافت کارت بازرگانی، وام های بانکی، استفاده از تعرفه صنعتی برق و گاز، دریافت بیمه تکمیلی برای پرسنل کارگاه، دریافت استاندارد برای تولیدات، دریافت تاییدیه از سفارتخانه ها برای سفر های خارج از کشور و نمایشگاه های داخلی، دریافت سهمیه سوخت برای واحد های ریخته گری و…. تنها گوشه ای از مزایای ذکر شده است.
پروانه کسب به دو نوع موقت و دائمی تقسیم می شوند. تعریف هر کدام در زیر آورده شده است.
پروانه کسب موقت به مدت یک سال اعتبار دارد و فقط یک بار صادر می شود. پس از انقضای اعتبار پروانه کسب، اتحادیه به دارنده مجوز کسب مدت 30 روز فرصت می دهد تا برای اخذ پروانه کسب دائم اقدام کند. اگر در بازه زمانی مشخص شده برای دریافت جواز کسب موقت اقدام نکند، جواز کسب او باطل خواهد شد.
پروانه کسب دائم 5 سال اعتبار دارد. در صورت انقضای اعتبار پروانه کسب، دارنده آن باید آن را تمدید کند در غیر این صورت جواز کسب وی باطل خواهد شود.
قبل از انجام مراحل گرفتن جواز کسب باید ابتدا با شرایط دریافت و ثبت نام پروانه کسب آشنا شوید. به طور کلی متقاضیان دریافت و اخذ پروانه کسب باید دارای شرایط خاصی باشند که هر یک از آنها در زیر ذکر شده است.
ماده 12 قانون نظام صنفی کشور مقرر می دارد که کلیه افراد صنفی می بایست قبل از تأسیس واحد صنفی یا اشتغال به فعالیت حرفه ای جواز کسب دریافت کنند.
قبل از ثبت نام پروانه کسب و طی مراحل اخذ جواز کسب، آگاهی از مدارکی که مورد نیاز است ضروری است. جواز کسب به مدارک زیر نیاز دارد:
پس از تهیه مدارک مورد نیاز برای جواز کسب باید مراحل دریافت آن را طی کنید. برای دریافت پروانه کسب، متقاضیان باید مراحلی را طی کنند، در اینجا مراحل گرفتن جواز کسب به طور کلی آورده شده است.
متقاضی برای ثبت نام پروانه کسب به صورت اینترنتی و دریافت مجوز کسب الکترونیکی، ابتدا باید وارد سامانه پیشخوان مجوز ها شده و درخواست خود را ثبت کند. پس از آن وارد سامانه ایرانیان اصناف شده و با انتخاب گزینه «تکمیل درخواست سامانه پیشخوان مجوز ها » اطلاعات مورد نیاز را پر کنید.
دریافت و طی کردن مراحل اخذ جواز کسب از دو طریق مختلف امکان پذیر است. برای روش اول متقاضی باید به اتحادیه مورد تقاضا خود مراجعه و درخواست و مدارک لازم جهت صدور جواز کسب را ارائه نماید. در روش دوم، متقاضی باید درخواست خود را به صورت الکترونیکی ارائه کند و مراحل لازم برای اخذ جواز کسب را طی نماید در این روش مدارک لازم برای جواز کسب در سامانه مربوطه بارگذاری می شود.
روش حضوری برای گرفتن جواز کسب مستلزم مراجعه به اتحادیه مورد نظر و ارائه درخواست به صورت کتبی می باشد. همچنین رسیدی از اتحادیه دریافت خواهید کرد. درخواست شما پس از مدت 15 روز به صورت کتبی توسط اتحادیه پاسخ داده خواهد شد. در نتیجه گرفتن پروانه کسب در قدم اول 15 روز طول می کشد.
در صورت عدم ارسال پاسخ کتبی اتحادیه به معنی که پذیرفته شدن درخواست شما می باشد. اگر اتحادیه درخواست شما برای پروانه کسب را تایید کرد، باید ظرف مدت زمان3 ماه مدارک مورد نیاز اتحادیه که از شما می خواهد را آماده و به اتحادیه ارائه دهید. بنابراین در مرحله دوم 3 ماه طول می کشد تا پروانه کسب اخذ شود. در نهایت پس از مدت زمان 15 از ارائه مدارک لازم برای جواز کسب به اتحادیه برای شما جواز کسب صادر می شود. به عبارتی مدت زمان گرفتن پروانه کسب و طی شدن تمامی مراحل و دریافت نهایی مجوز کسب حدود 4 ماه زمان می برد.
چنانچه فردی بیش از یک واحد صنفی داشته باشد و یا به دلایل دیگر نتواند به صورت دائم در واحد صنفی خود حضور داشته باشد، می تواند پس از دریافت پروانه کسب نسبت به تعیین مباشر برای خود اقدام نماید.
مباشر فردی است که به عنوان نماینده صاحب پروانه کسب می باشد و باید کلیه قوانین تعیین شده برای صاحب صنف مورد نظر را رعایت کند. برای تعیین مباشر فردی که به عنوان مباشر محسوب می شود باید مدارکی را به اتحادیه واحد صنفی مورد نظر ارائه دهد که برای آن کارت مباشر صادر شود.
برای دریافت کارت مباشر مدارک زیر مورد نیاز است:
نکته: در صورتی که صاحب کسب و کار مایل به لغو همکاری با مباشر خود باشد، باید برای اعلام مباشر جدید خود اقدام کند و درخواست خود را به اتحادیه اطلاع دهد.
اتحادیه درخواست اخذ پروانه کسب را زمانی که متقاضی واجد شرایط نباشد رد می کند. در صورتی که متقاضی نسبت به رد درخواست خود توسط اتحادیه اعتراض داشته باشد، باید حداکثر ظرف مدت 20 روز پس از تاریخ دریافت پاسخ اتحادیه اعتراض خود را کتباً به مجمع امور صنفی ارائه کند.
در نهایت اتحادیه امور صنفی و اتاق اصناف باید ظرف مدت 155 روز پس از دریافت اعتراض متقاضی به درخواست ارائه شده رسیدگی کنند و پاسخ نهایی به عتراض ثبت شده را اعلام نمایند.
تمدید جواز کسب قبل از پایان تاریخ اعتبار آن بر عهده دارنده مجوز کسب است. متقاضی باید با مراجعه به سایت اینترنتی (www.iranianasnaf.ir) و دریافت کد رهگیری درخواست خود را ثبت کند.
متقاضی باید جواز کسب قبلی و 6 قطعه عکس خود را به سازمان مربوطه تحویل دهد. ذکر این نکته حائز اهمیت است که متقاضی باید قبل از درخواست برای تمدید مجوز کسب خود، مدارکی مبنی بر اثبات پرداخت مالیات و دارایی خود در دو سال گذشته را به سازمان مربوطه ارائه نماید.
توجه داشته باشید که برای تمدید جواز کسب متقاضی باید مدارک هویتی و فتوکپی قبض تلفن خود را ارائه دهد. در صورت تغییر مدارک هویتی متقاضی، باید فتوکپی مدارک ارائه شود.
برای استعلام پروانه کسب می توانید به سایت دبیرخانه هیات عالی نظارت مرکز امور اصناف و بازرگانان به آدرس(https://iranianasnaf.ir/) مراجعه و گزینه استعلام پروانه بر مبنای کد ملی و یا گزینه استعلام واحد دارای پروانه بر مبنای کد پستی را انتخاب کنید.
پس از باز شدن صفحه اطلاعات مورد نیاز را وارد کرده و گزینه ادامه را انتخاب کنید.
متقاضیان جهت استعلام پروانه کسب با کد ملی باید وارد سامانه الکترونیکی دبیرخانه وزارت صنعت (https://iranianasnaf.ir/) شوند و وقتی ملیت خود را مشخص نموده اند، می توانند وضعیت جواز کسب خود را با وارد کردن کد ملی و کد امنیتی استعلام نمایند.
نحوه انتقال جواز کسب یکی از موضوعات بسیار مهم در بحث پروانه کسب یا مجوز کسب است. دو روش برای انتقال جواز کسب وجود دارد، در ادامه به بررسی هر یک از این روش ها خواهیم پرداخت.
انتقال پروانه کسب از یک شخصی به شخص جدید زمانی اتفاق می افتد که شخص حقیقی یا حقوقی قصد دارد محل کسب و کار خود را به شخص دیگری واگذار نماید. برای انجام این کار شخص واگذار کننده جواز کسب باید درخواست کتبی خود را به اتحادیه ارائه کند.
پس از بررسی درخواست متقاضی توسط اتحادیه در صورت تایید جواز کسب توسط فرد معرفی شده، اتحادیه جواز کسب قبلی را باطل می کند و پروانه کسب جدید را برای فرد معرفی شده صادر می کند.
زمانی که شخصی قصد تغییر حرفه و دریافت جواز کسب جدید را دارد، می تواند انتقال پروانه کسب خود را از یک حرفه به حرفه دیگر منتقل کند. . برای این کار صاحب جواز کسب باید یک درخواست کتبی برای تغییر حرفه به اتحادیه فعلی خود ارائه کند و نسبت به استعلام و تسویه حساب اقدام نماید.
سپس پس از گذشت 15 روز از تاریخ ارائه درخواست انتقال پروانه کسب به حرفه جدید، در صورت عدم ارسال پاسخ به متقاضی، به این معنی می باشد که با درخواست متقاضی موافقت صورت شده است.
جواز کسب ممکن است به دلایل مختلفی باطل شود؛ زمانی که جواز یا پروانه کسب باطل می شود، دیگر امکان استفاده از آن و فعالیت با آن برای صاحب جواز وجود ندارد.
ابطال جواز کسب همیشه به دلیل تخلفات نیست و ممکن است صاحب آن به طور داوطلبانه درخواست ابطال آن را کرده باشد. به طور مثال این امکان وجود دارد که جواز کسب به دلیل عدم توانایی در ادامه کسب و کار یا تغییر آن، توسط دارنده باطل شود؛ در ادامه تعدادی از رایج ترین دلایل ابطال جواز کسب را ذکر می کنیم.
همان طور که بیان کردیم، جواز یا پروانه کسب ممکن است به صورت اختیاری نیز باطل شود؛ اما غیر از ابطال اختیاری جواز، دلایل دیگری نیز وجود دارد که موجب ابطال آن نه با درخواست صاحب جواز، بلکه به طور مستقیم توسط اتحادیه اصناف باطل شود.
دلایلی که منجر به صدور ابطال جواز کسب از سوی اتحادیه اصناف می شود، شامل موارد زیر است:
صاحبان جواز کسب به منظور ابطال جواز باید ابتدا یک درخواست کتبی برای ابطال جواز تنظیم کنند؛ بعد از تنظیم درخواست کتبی، این درخواست (در قالب نامه) باید به اتحادیه صنفی مربوطه ارائه شود.
همچنین لازم است زمان مراجعه به اتحادیه برای ادامه روند ابطال، اصل سند جواز کسب را همراه خود داشته و آن را به اتحادیه تحویل دهند.
در صورتی که صاحب جواز به اتحادیه بدهی یا عوارض پرداخت نشده داشته باشد، ابتدا باید عوارض معوقه و بدهی های اتحادیه را پرداخت کند تا ادامه روند ابطال جواز طی شود. ابطال جواز یا پروانه کسب باید در اداره دارایی، شهرداری، اتاق اصناف و اماکن عمومی اعلام گردد تا جواز کسب از سیستم ها و دستگاه های مذکور حذف شود.
بنابراین مدارک لازم برای ابطال جواز کسب شامل: درخواست کتبی ابطال جواز کسب، رسید تسویه حساب ها و اصل سند جواز کسب می باشد.
دریافت جواز کسب برای بانوان نیز مستلزم رعایت شرایط مختلفی می باشد؛ مطابق ماده 3 آیین نامه اجرایی نحوه صدور و تمدید پروانه کسب (موضوع ماده 12 قانون نظام صنفی) شرایط عمومی و اختصاصی دریافت جواز کسب برای بانوان شامل موارد ذیل است:
شرایط عمومی: اثبات مالکیت ملک با منافع آن از طریق ارائه اسنادی همچون سند مالکیت، اجاره نامه رسمی یا عادی، سند سرقفلی (یا احراز مالکیت طبق عرف محل در روستاها) شناسایی هویت متقاضی از طریق ارائه کارت ملی و شناسنامه برای ایرانیان و پروانه کار و اقامت برای سایر افراد، نداشتن سوء پیشینه کیفری، پرداخت مالیات و دریافت تسویه حساب مالیاتی یا تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت گواهی آن، گذراندن دوره های آموزشی مرتبط با فعالیت صنفی در مرکز آموزش اصناف یا مرکز مورد تایید کمیسیون نظارت.
شرایط اختصاصی: انجام معاینات پزشکی و دریافت کارت مربوطه، تایید صلاحیت فردی، انتظامی و ترافیکی متقاضی توسط نیروی انتظامی و صدور گواهی مربوطه، داشتن تحصیلات مرتبط و اثبات آن از طریق ارائه پروانه تخصصی و فنی یا دیپلم فنی یا مدارک تحصیلی بالاتر و مرتبط.
لازم به ذکر است که شرایط اختصاصی دریافت جواز کسب برای بانوان، بر خلاف شرایط عمومی آن، برای برخی از مشاغل الزامی می باشد.
هیات عالی نظارت بر سازمانهای صنفی کشور به منظور تسهیل و تسریع ارائه خدمات به متقاضیان برای دریافت جواز کسب توسط بانوان اقدام به راه اندازی سامانه ها و سایت های دولتی و خصوصی مانند سامانه دریافت جواز کسب نموده است که بانوان می توانند برای دریافت، تمدید و استعلام جواز کسب، با استفاده از کد ملی خود اقدام کنند.
سامانه دریافت جواز کسب برای بانوان در واقع همان سایت ایران اصناف به آدرس اینترنتی iranianasnaf.ir است؛ متقاضیان می توانند برای دریافت جواز یا سایر خدمات مرتبط همچون تمدید جواز، تغییر نشانی، تغییر صاحب جواز، پرداخت وجوه الزامی اتحادیه اصناف، استعلام جواز با کد ملی و… از طریق این سایت اقدام نمایند.
دریافت جواز یا پروانه کسب برای بانوان به صورت اینترنتی بر اساس مراحلی که در زیر ذکر شده است، قابل انجام می باشد:
تا این قسمت از مطالب سعی شده تمامی مباحث مرتبط با ثبت نام پروانه کسب و مدارک لازم برای جواز کسب پوشش داده شود. اکنون به بررسی نکات مهم دریافت و ثبت نام پروانه کسب می پردازیم.
متقاضی جهت دریافت جواز کسب می بایست حداقل مبلغ 5.000.000 ریال تا 20.000.000 ریال بسته به نوع مجوز درخواستی هزینه پرداخت نماید.
متقاضی دریافت جواز کسب که به رد درخواست خود اعتراض دارد، باید ظرف مدت 10 روز پس از رد درخواست خود این درخواست را به کمیسیون نظارت ارائه دهد. کمیسیون نظارت باید پس از بررسی های لازم ظرف یک ماه نظر خود را اعلام کند. این نظری که کمیسیون نظارت اعلام می کند قطعی خواهد بود.
هرکسی که میخواهد کسب وکاری راه اندازی کند اما نمیخواهد شرکت خود را ثبت کند باید قبل از شروع کسب وکار خود جواز دریافت کند. طبق قوانین مربوطه اولویت دریافت جواز کسب برای کلیه رشته های صنفی به شرح زیر می باشد.
از نظر قانونی تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که بدون جواز کسب فعالیت می کند متخلف خواهد بود. برای کسانی که بدون اخذ جواز کسب فعالیت می کنند، مجازات های مختلفی از جمله جریمه نقدی، تعطیلی دائم و محکومیت های کیفری در نظر گرفته شده است.
نکته: جواز کسب علاوه بر دادگاه های رسیدگی به امور کیفری می تواند توسط سازمان تعزیرات حکومتی، اتحادیه ها و اماکن نیروی انتظامی باطل شود.
برای شرکت هایی که در زمینه های تولید، تبدیل، خرید، فروش، توزیع و خدمات فعالیت می کنند، با توجه به فعالیت خود پروانه کسب الزامی می باشد.
جواز کسب را می توان از دو طریق دریافت کرد. در روش اول متقاضی به صورت اینترنتی اقدام می کند و مراحل ثبت نام پروانه کسب و تحویل مدارک برای جواز کسب را از طریق سامانه پیشخوان مجوزها انجام می دهد.
در روش دوم طبق روش دوم متقاضی باید مستقیماً برای دریافت جواز کسب به اتحادیه مورد نظر مراجعه کرده و درخواست ثبت نام پروانه کسب را داده و کلیه مدارک لازم را ارائه دهد.
Mosaic ceramics are a type of ceramic with small glazed or unglazed pieces that are made in various patterns and colors and with ...
سنگ خارا یا گرانیت (به فرانسوی: granite) گونهای سنگ آذرین درونی است. بافت آن دارای دانههای متوسط تا درشت است و دارای کوارتز (دُرّ کوهی) و ...
سنگ چینی یا کریستال کریستال یا همان سنگ چینی (توده سنگهای آهکی یا دولومیتی) هستند که در اثر عوامل درونی، نظیر ...
Glazed tile is a type of thin ceramic that is covered with glass glaze and is produced in various colors in a simple ...
Mosaic ceramics are a type of ceramic with small glazed or unglazed pieces that are made in various patterns and colors and with ...
سنگ خارا یا گرانیت (به فرانسوی: granite) گونهای سنگ آذرین درونی است. بافت آن دارای دانههای متوسط تا درشت است و دارای کوارتز (دُرّ کوهی) و ...
سنگ چینی یا کریستال کریستال یا همان سنگ چینی (توده سنگهای آهکی یا دولومیتی) هستند که در اثر عوامل درونی، نظیر ...
Glazed tile is a type of thin ceramic that is covered with glass glaze and is produced in various colors in a simple ...
Mosaic ceramics are a type of ceramic with small glazed or unglazed pieces that are made in various patterns and colors and with ...
02133742555
تهران- شهرری-خیابان شهید بروجردی- پلاک 41
info@Reystone.ir